Interview door Bookstamel

Gepubliceerd op 26 februari 2021 om 16:42

Melanie Hoogvliet van Bookstamel schrijft dagelijks hele leuke blogs over boeken, auteurs, eten en drinken, en nog veel meer. Eind februari verscheen daar een interview met mij! Lees hier het hele interview.

"Hallo lieve lezers van Bookstamel,

Vandaag mag ik jullie voorstellen aan een nieuwe debuterende auteur. Rowan Merrin werd in 1990 geboren in het Noord-Hollandse Alkmaar. Ze schrijft al verhalen vanaf het moment dat ze op schrift zinnen kan vormen. Onlangs debuteerde ze met haar boek Aardling tijdens boek 10 van uitgeverij Godijn Publishing. Om deze auteur wat beter te leren kennen mocht ik haar het hemd van het lijf vragen. Dit interview met Rowan Merrin kun je hier onder lezen.

Interview met Rowan Merrin

Aardling is je debuut boek super spannend natuurlijk! Vond je het lastig om je boek los te laten in de buitenwereld?

Ja. Ik heb het heel lang gewild, maar om daadwerkelijk die stap te zetten was erg spannend. Gedurende de jaren heb ik het verhaal telkens veranderd en hoewel het plot voor mij nu duidelijk is, bleef ik toch denken: is het nu écht af? Tegelijkertijd ben ik ook heel blij dat ik mijn boek heb losgelaten. Publiceren is een geweldig avontuur! Ik leer allerlei nieuwe dingen, vooral van het boekenvak, en leer nieuwe mensen kennen die net zo’n passie hebben voor boeken, schrijven en lezen als ik. Superleuk!

Je boek werd gepresenteerd tijdens boek 10 van Godijn Publishing. Normaal is dat een super leuk evenement waar de lezers de auteurs kunnen ontmoeten. Helaas gooide covid dit jaar roet in het eten. Hoe was het om je boek opeens digitaal voor te moeten stellen?

Dat was in het begin wel even slikken. Eerst was er sprake van dat het evenement door zou gaan, maar dat we niemand konden meenemen, wat al moeilijk was. Mijn familie in de zaal tijdens de officiële lancering van mijn eerste boek leek me zo mooi! Helaas kon dat ook niet doorgaan en werd het digitaal. Uiteindelijk was het ontzettend leuk. Lanceren in kleine groep was ook tof en op deze manier konden meer mensen de lancering bekijken. Na afloop kwamen mijn ouders en broers langs om mijn boek te bewonderen en was het alsnog een hele gezellig dag. Toch hoop ik dat ik dit jaar nog de kans krijg om een boekpresentatie te geven, zodat ik wel kennis kan maken met de lezers van mijn boek en mijn lieve familie bij me is.

Hoe ben je eigenlijk bij Godijn Publishing terecht gekomen?

Vanaf begin 2019 zit ik bij een schrijfgroep in Hoorn van Godijn Publishing. We komen omstreeks elke zes weken bij elkaar en geven elkaar feedback op fragmenten die we hebben geschreven. Ik ben daar heel toevallig via een zoektocht op internet terechtgekomen en had geen idee wat deze uitgeverij allemaal deed. Dat leerde ik later pas. Het was dus eigenlijk heel toevallig – of misschien moest het gewoon zo zijn 

Je schrijft al verhalen vanaf het moment dat je op schrift zinnen kon vormen. Maar wanneer besefte je dat je echt boeken wilde gaan schrijven voor andere mensen om te lezen?

De korte verhalen die ik als kind schreef, werden steeds langer. Op een gegeven moment printte ik ze uit en liet ik ze, in een mapje, aan mijn familie lezen. Mijn vader zei vervolgens dat hij vroeger een boekbindcursus had gedaan, dus hij heeft me geholpen om verhalen in te binden, met harde kaft en al! Erg leuk om te doen. De allereerste versies van Aardling heb ik ook zo ingebonden en aan mijn ouders laten lezen. Ik denk dat ik me toen realiseerde dat ik mijn boeken wilde uitgeven en niet alleen voor mijzelf en mijn familie wilde houden.

Je hebt ook een tijdje in de filmwereld gewerkt maar dat was het toch niet voor jou. Wat is het grote verschil tussen de boekenwereld en de filmwereld?

Als schrijver doe ik het meeste werk thuis en heb ik zelf in de hand op welke tijdstippen ik schrijf. In de filmwereld was ik vooral op de set aan het werk en werden mijn uren bepaald. Hoewel dat laatste ook erg prettig kan zijn en het erg leuk was om met zoveel verschillende mensen aan zo’n mooi project te werken, gaat mijn voorkeur toch uit naar het schrijven. Ik ben heel graag thuis en vind het heerlijk om mijn fantasie de vrije loop te laten en zelf te creëren.

Aardling is het begin van de Charret-Lûd serie een serie die uiteindelijk uit 4 delen zal gaan bestaan. Je wist dus al toen je aan dit boek begon dat het niet bij een boek zou blijven. Wanneer besloot je dat het een serie moest worden?

Voordat ik besloot dat ik mijn Charret-Lûd verhaal wilde uitgeven, had ik het hele verhaal (de eerste versie daarvan, in elk geval) al van begin tot eind geschreven. Daarna ging ik pas kijken wat het uiteindelijke verhaal moest worden en welke overbodige verhaallijnen ik eruit moest knippen, waardoor ik veel aanpassingen heb gedaan. Het was toen al zo lang – en ik heb nog meer ideeën! – dat ik niet anders kon dan het opdelen in meerdere boeken.

Is het anders schrijven aan een serie dan aan een stand-Alone boek?

Ja, dat denk ik wel. Vooral de vraag in welk deel ik welke antwoorden ga geven, is iets dat me bij mijn serie bezig blijft houden. De opbouw is wat gecompliceerder, vooral vanwege de lengte van het hele verhaal en daarnaast moet ik goed kijken hoe ik elk boek wil laten eindigen.

Wat kunnen de lezers verwachten van de Charret-Lûd serie?

Veel magie, mysterie en een verscheidenheid aan personages waarvan een deel om de beurt aan het woord komt. Het gaat onder andere over een strijd tussen goed en kwaad, waarbij het de vraag is of die twee begrippen zo zwartwit zijn als ze lijken. Het is vooral een groot avontuur en ik hoop dat de lezers daarvan gaan genieten.

Is er iets dat je moeilijk of lastig vindt aan het schrijven van verhalen?

Ik ben een “chaotische” schrijver, ik schrijf wat er bij me opkomt en ga daarna pas kijken welke lijn ik erin vind en waar het verhaal nou om draait. Dat betekent helaas ook verhaallijnen die nergens heen gaan of waar ik toch niets mee kan. Er is ook zo veel te vertellen! Om daar een goedlopend, gestructureerd geheel van te maken, is wel een uitdaging. Gelukkig heb ik daar inmiddels mijn maniertjes voor gevonden en is de rode draad voor de Charret-Lûd-serie helder.

Nu je boek in de buitenwereld rond zwerft zijn er ook mensen die hun mening over jouw boek gaan vormen. Vind je het lastig om deze meningen te lezen?

Soms wel. Bij puntjes van kritiek kan ik enorm aan mezelf en het verhaal gaan twijfelen. Het helpt wel als er een goede onderbouwing bij staat, want dan kan ik het makkelijk een plekje geven en er iets mee doen. Dat zijn juist de waardevolle meningen. Als er een algemene negatieve opmerking bij staat, kan ik die soms niet plaatsen en dat leidt tot heel veel malen. Desondanks ben ik elke keer blij om een review te vinden, want dat betekent dat iemand de tijd heeft genomen om mijn creatie te lezen. Hoe tof is dat!

Ik vind de cover van Aardling echt prachtig hoe is deze tot stand gekomen?

Dank je wel! Godijn Publishing geeft elke Boek10-auteur de tijd om met een idee voor de cover te komen. Ik heb daarin in het kort de synopsis van Aardling gezet en genoemd welke elementen ik op de cover wilde laten terugkomen. Omdat de wereld Charret-Lûd in deel 1 door mijn hoofdpersoon nog volledig ontdekt moet worden en ze geen idee heeft wat ze daar kan verwachten of hoe het komt dat ze daar terecht is gekomen, wilde ik de cover niet te strak, maar juist vaag en mysterieus. En ik wilde heel graag de paarse kleur, dus ik ben blij dat die zo mooi heeft uitgepakt. De vormgever, Jen Minkman, is met mijn coverbriefing aan de slag gegaan met dit prachtige resultaat tot gevolg!

Wie is je favoriete personage uit Aardling en waarom?

Lastige vraag … Ik ben vooral gek op de Halusir, de groep Lûdse strijders die Samantha in Charret-Lûd tegenkomt. Met name Valog, een optimistische rouwdouwer met een klein hartje, en Micolo met zijn gekke humor en de wisselwerking die hij heeft met Alana. Er komen ook een paar krachtige vrouwen in voor en ik vind het heerlijk om over hen en hun no-nonsense houding te schrijven.

Je bent inmiddels bezig met het schrijven van de vervolg delen. Is er al iets bekend over wanneer we deze kunnen verwachten?

Zeker! Deel 2, Verbannen Magie, wordt gelanceerd op 9 oktober 2021 als onderdeel van Boek10. Met deel 3 en 4 ben ik nog wel een tijdje bezig, dus wanneer die verschijnen, weet ik nog niet.

Tot slot heb ik voor jou een aantal dilemma’s welke kies jij en waarom?

Nooit meer schrijven of nooit meer lezen?

Allebei de keuzes zijn vreselijk! Maar als ik echt moet kiezen, kies ik voor nooit meer lezen. Schrijven is mijn passie, ik kan niet zonder. Als ik niet meer kan lezen, kan ik in elk geval nog van andermans verhalen genieten op tv.

Alleen nog maar eten of alleen nog maar drinken?

Alleen nog maar eten. Er is te veel lekker eten om dat voor altijd te moeten missen.

Wie is de Mol of expeditie robinson?

Ik heb momenteel alleen Netflix en heb nooit naar deze twee series gekeken. Maar op basis van wat ik ervan weet, kies ik Wie is de Mol. Ik hou niet zo van die competitie, maar ik vind het een leuk gegeven dat je als kijker kunt raden wie de mol is.

Film of serie?

Film. Ik vind sommige series te lang duren en er is zoveel leuks om te kijken! Het laatste seizoen van een serie wordt daarnaast zo vaak afgeraffeld, dat vind ik verschrikkelijk. Geef mij dan maar een goede film.

Wandelen of fietsen?

Wandelen. Van jongs af aan heb ik een hekel aan fietsen. Ik weet niet precies waarom. Wandelen vind ik heerlijk en doe ik dan ook dagelijks, mits het weer het een beetje toelaat.

Dansen of aan de bar hangen?

Dansen. Ik hou van dansen, hoewel goede muziek dan wel een voorwaarde is.

Sneeuw of Zon?

O nee, hiertussen kan ik echt niet kiezen! Ik vind het winterse weer heerlijk en geniet nu ook enorm van de dikke laag sneeuw. Even buiten met mijn hond spelen en daarna binnen kaarsjes aan, chocolademelk erbij. Heerlijk! Maar de zon is ook belangrijk voor me. Zonder jas naar buiten stappen en die warmte op mijn huid voelen, is zo fijn. Ik ben daarom ook blij met die wisselende seizoenen. Het is soms even schakelen, maar elk seizoen brengt weer iets moois.

 

Hopelijk vonden jullie dit interview met Rowan Merrin leuk! Ik vond het in ieder geval super leuk om de vragen te bedenken! Super bedankt Rowan dat je mee wilde werken aan dit interview.

Liefs, Melanie."

 

Voor meer informatie over Melanie en nog meer interessante interviews met auteurs van Nederlandse bodem, ga naar www.bookstamel.com.