Personages

Hier volgt een uiteenzetting van de meest voorkomende personages in Aardling - en ja, dat zijn er aardig wat. Vrees niet, ze worden in het boek langzamerhand geïntroduceerd. Raak je de draad kwijt terwijl je aan het lezen bent? Neem dan vooral hier een kijkje!

Samantha van Zwaan (Sam)

Nederlandse. Reist per ongeluk via de fontein in de tuin van haar tante naar Charret-Lûd. Woont samen met Mark Willems. Werkt in een kledingzaak, maar heeft de droom om een kunstenares te worden die over heel de wereld haar werken verkoopt. Het enige probleem is dat ze niet kan schilderen, tekenen of beeldhouwen. 

Mark Willems

Nederlandse. Agent en rechercheur-in-opleiding. Woont samen met Samantha, die hij al sinds de middelbare school kent. Reist met haar mee naar Charret-Lûd als hij haar ziet bij het huis van tante Myrine.

Myrine Vartúr

Nederlandse. Alleenstaande kunstenaar, heeft de hele wereld bereisd, maar gaf dit leven op doordat Samantha in haar leven kwam. Ook al is zij de dochter van Myrines beste vriendin voelt het alsof Sam haar eigen dochter is.

Paro Koraspèr

Halusir. Paro is zwijgzaam, gevoelig en belangstellend, maar zijn aandacht kan weleens verslappen als zijn gedachten afdwalen. Dat kan hem bij de Halusir in de weg gaan zitten, hoewel Dalyrra ervan overtuigd is dat hij met zijn bijzondere gave en uitzonderlijke prestaties op het gebied van speerwerpen een aanwinst voor het team is. Paro is tenslotte ook loyaal.

Jidy Nistidi

Halusir, de jongste, dochter van een voormalig communicatieadviseur van de Fiaror. Spreekt meerdere Lûdse dialecten en kent de gebruiken van de meeste bekende stammen. Ze is geen strijder, maar een vredebewaarder. 

Dalyrra Saffas

Leider van de Halusir. Ze is er waarschijnlijk niet blij mee dat ik dat hier meld. Haar naam is om veiligheidsredenen uit elk geschrift gehouden. 'Ken de leider, beheers het verbond,' zei Ateravon Toreg daar eens over. Gelukkig hebben ze geen internet in Charret-Lûd.

Alana Monet

Halusir. Dochter van een raadsheer van kiv'o Miatari. Haar hoge status brengt haar nauwelijks voordelen bij de Halusir. Desondanks schroomt ze niet om haar afkomst te tonen.

Alana houdt van boeken; ze verslindt het ene na het andere boek, het maakt niet uit welk soort.

Valog Gronacx

Halusir. Een ieder die Valog voor het eerst ziet, is onder de indruk vanwege zijn enorme, breedgeschouderde en gespierde gestalte. Door zijn lage, zware stem kan het soms lijken dat hij een grom produceert.

Zijn favoriete wapen, geloof het of niet, is een bijl.

Micolo Locar

Halusir. Micolo heeft de neiging grappen te maken die niemand begrijpt. Zijn favoriete wapen is een kruisboog, waarmee hij van een afstand kan schieten, bij voorkeur terwijl Alana voor hem staat om hem te beschermen  (geen zorgen, Alana kan die taak prima aan). 

Tuger Op D'amas

Halusir. Tugers kennis van verschillende soorten wapens en zijn talent voor het hanteren daarvan heeft hem geholpen een plekje bij de Halusir te bemachtigen. Hoewel hij slecht is in de jacht, prijzen de overige Halusir hem om zijn kwaliteiten tijdens een duel. 

Tikolin Partanti

Halusir en een van de beste boogschutters in Charret-Lûd. De rechterhand van Dalyrra; hij ondersteunt haar in haar leiderschap en is meestal de eerste met wie de andere Halusir hun zielenroerselen delen.

Kiren Parslan

Halusir. Is samen met zijn broer Sjeren bij het team gekomen, omdat het hen wel lollig leek om eens met een beproeving* mee te doen. De broers voelen elkaar feilloos aan, hoewel ze het zeker niet altijd eens zijn.

Sjeren Parslan

Halusir. Er is niets dat Sjeren liever doet dan onderdeel uitmaken van de Halusir, hoewel hij hoopt dat er een dag komt dat ze er meer op uittrekken en onontdekte delen van de wereld leren kennen. Volgens Kiren is hij naïef, Sjeren noemt zichzelf ruimdenkend.

Omeli Fiërnayal

Halusir, de oudste. Een fervent gebruiker van de oude magie, wat zij ziet als 'de beste magiesoort van alle werelden.' Dat kan zijn doordat ze geen gave heeft, waardoor de oude magie de enige soort is die ze kan hanteren. Wat weinig mensen weten, is dat Omeli oorspronkelijk een Aardling is. Ze was baby toen ze per ongeluk in Charret-Lûd belandde, dus weet daar niets meer van.

Omeli is de moeder van de Halusir, hoewel ze daar zelf nooit voor zou kiezen. Ze is wijs, zeer fanatiek wanneer het om een magiestrijd gaat en kan opvliegerig zijn.

Simon Groet

Simon verzorgt wekelijks de tuin van Myrine Every en blijft dan altijd hangen om onder het genot van een kop thee of een biertje met haar te kletsen. Dat lijkt allemaal erg onschuldig en gewoon, maar is dat het wel?

Simon is vriendelijk en bescheiden. Hij is een uitstekende kok en nieuwsgierig naar anderen, maar desondanks erg op zichzelf.

Ger (werkelijke naam onbekend)

De vreemdste verhalen doen in Charret-Lûd de ronde over deze man: hij zou de glibberige toren van Mündox met blote handen hebben beklommen en men zegt dat hij een vierkoppige draak heeft verslagen door hem aan zijn staart de lucht in te zwiepen. Onmogelijk, aangezien draken niet voorkomen in Charret-Lûd. Vraag je Ger naar de waarheid van deze verhalen dan zal hij slechts zijn schouders ophalen.

Dame Mona Leynan

Gedurende haar volwassen leven heeft Dame Mona vooral met magie geëxperimenteerd. Wellicht was ze beter af geweest in Madyik, maar Sutedeny was meer haar thuis. Bovendien had ze in Madyik hoogstwaarschijnlijk de furie van de familie Riqiar op haar hals gehaald vanwege haar eigenzinnigheid en lak aan regels.

Ateravon Toreg

Zijn bijnaam is de Grote Tovenaar, omdat hij volgens velen de machtigste tovenaar is sinds de tijd van azàr Ivaldar Cen.

Ateravon is al jaren door niemand gezien. Sommigen denken dat hij zijn verdwijning in scène heeft gezet, anderen geloven dat hij is ontvoerd. Waar is de Grote Tovenaar?

Giarna Kreggohan

Omsteeks dertig jaar geleden zocht Giarna ruzie met een groot deel van Charret-Lûd. Niemand kende haar, niemand schonk echt aandacht aan haar en wellicht wist ze daardoor ongezien binnen enkele maanden een waar paleis uit de grond te stampen in het zuiden van Sutedeny. Ze werd daarbij beschermd door haar bondgenoot, het volksleger Bintòn, maar die verloor de strijd al gauw van de Fiaror. Giarna stond hen bij en probeerde Bintòn te redden. Ze faalde, waarop ze zich zwaargewond terugtrok in haar paleis, vermoedelijk om te sterven. Haar dood was een opluchting voor velen.

En vele anderen ...

 

* De Halusir-beproeving was een competitie opgezet door het vorstenhuis om de beste leden te verzamelen voor de Halusir. De beproeving bestond uit uiteenlopende testen en duurde bijna acht maanden.. De huidige Halusir hebben de beproeving volbracht, Dalyrra en Jidy uitgezonderd. Zij zijn persoonlijk door het vorstenhuis verkozen.