Doen waar je gelukkig van wordt met een gezonde lever

Gepubliceerd op 30 januari 2021 om 10:00

Vier jaar lang heb ik natuurgeneeskunde gestudeerd. Zelfs na het stoppen met de opleiding blijft het een belangrijk onderdeel van mijn leven. Ik was graag mijn eigen praktijk gestart als natuurgeneeskundige om er nog meer over te leren en tegelijkertijd mensen te kunnen helpen met hun gezondheidsklachten. Gedurende de opleiding kwam ik er echter achter dat het therapeutschap niet is wat ik het allerliefste doe.

Natuurgeneeskundig gezien is het gezond dat ik er daarom – na een lange worsteling tussen mijn verstand en gevoel – voor koos om een andere weg in te slaan. Een weg die al heel lang voor me lag, maar die ik bij een kruispunt telkens negeerde. Wellicht had dat te maken met een zwakke lever of galblaas. Hoe dat zit? Dat vertel ik je graag in deze blog.

Het leven dat je gelukkig maakt

In de natuurgeneeskunde wordt naar een persoon als geheel gekeken en die bestaat uit vijf niveaus: fysiek (het lichaam en alle processen), mentaal (de geest, gedachten), sociaal (omgang met anderen), emotioneel (emoties) en spiritueel (geloof). Die niveaus zijn in elk deel van een mens terug te vinden en elk deel heeft een connectie met het geheel.

Zo staat de lever volgens de natuurgeneeskunde voor creativiteit en voor het vormen van plannen om het leven te leiden dat je gelukkig maakt. De lever heeft een verbinding met de rest van jou als mens, maar is vooral sterk verbonden met je galblaas, die staat voor daadkracht. Samen zorgen deze twee organen ervoor dat je je leven inricht zoals die bij jou past. Als je niet op de juiste weg bent, merk je dat fysiek aan bepaalde klachten en vaak merk je het ook aan je geluksgevoel. In onze maatschappij is het soms moeilijk om dat geluksgevoel niet te laten afhangen van de mening van de buitenwereld, maar het is juist vreselijk belangrijk om het vooral uit jezelf te halen. Jijzelf draag namelijk het meeste bij aan een goede gezondheid. Je merkt pas als je op de juiste weg zit als je je gelukkig voelt, als je met hart en ziel doet wat je het liefste wilt doen.

Frustratie en boosheid

Doe wat je het liefste doet en waar je goed in bent, dat is waar de lever voor staat. Maar dat is niet altijd hoe we in het leven staan; hoe vaak concentreren we ons juist niet op dat stukje dat we niet goed beheersen? Zodat we daar beter in worden, ook al vinden we het helemaal niet leuk om daarmee bezig te zijn. Dat kan leiden tot frustratie en woede. Het is met die zienswijze niet verwonderlijk dat met de huidige coronamaatregelen agressie de kop opsteekt. Mensen kunnen niet doen wat ze het liefste doen, zoals uit eten gaan, naar feestjes, concerten en festivals, of gewoon met vrienden of familie bij elkaar zijn. Anderen kunnen hun beroep niet meer uitoefenen, terwijl dat juist is waar ze gelukkig van worden. Dat vereist een enorme flexibiliteit en een kracht vanuit je lever, die helpt om je creativiteit aan te wenden voor het vormen van een nieuw plan waar je gelukkig van wordt. De galblaas zorgt er vervolgens voor dat je dit plan uitvoert op het juiste moment. Volgens Zorgkaart Nederland heeft 1 op de 10 personen galstenen, wat betekent dat de galblaas geblokkeerd wordt; dat heeft zijn effect op daadkracht. Als een plan niet goed kan worden verwezenlijkt, kunnen er ook frustraties en irritatie ontstaan. Worden deze emoties niet goed geuit, dan worden ze alleen maar sterker, totdat de woede uiteindelijk tot uitbarsting komt, met alle gevolgen van dien.

Mijn ervaring

Hoe wist ik dat ik niet op de juiste weg was met mijn opleiding natuurgeneeskunde? Omdat ik vaak gefrustreerd was dat ik mijn tijd aan mijn huiswerk “moest” besteden (terwijl ik altijd met veel plezier studeerde!). Moest dat? Ja, dat moest van mezelf. Ik was ermee begonnen en ik zou het afmaken! Dat had in mijn geval huilbuien tot gevolg, want het koste me heel veel energie en ik was niet gelukkig. Dat veranderde volledig toen ik met de opleiding stopte en mijn energie ging steken in het schrijven, het enige dat ik met hart en ziel doe. Het duurde alleen even voordat mijn lever en galblaas sterk genoeg waren (dankzij natuurgeneeskundige therapieën), zodat ik het plan kon vormen om meer met mijn liefde voor schrijven te doen en dat plan daadwerkelijk ging uitvoeren.

Wat kun je zelf doen?

Mensen met een sterke lever en galblaas zijn in staat om moedig en soepel hun plannen vorm te geven en in de wereld te zetten met een duidelijk doel voor ogen. Dit kun je bereiken door je lever goed te voeden (denk aan cichorei, een beetje vet bij elke maaltijd, bittere voedingsmiddelen en ongebrande noten). Als er ergens frustratie of irritatie door ontstaat, uit dit dan op een zachtmoedige wijze. Slik je emoties niet in, maar praat erover. Wacht daarnaast niet langer met het uitoefenen van dat wat je het liefste doet. Volgens mijn natuurgeneeskundige docenten is het niet heel moeilijk om dat te vinden: “… je kijkt gewoon waar je heel goed in bent en wat je het meest gelukkig maakt.”

Je lever zal er een erg gelukkig orgaan van worden!

 

Bronnen:

Koenders & Tenhagen. Èn Simpel èn Complex. 2015.

https://www.chinesemedicineliving.com/medicine/organs/the-liver/

Maak jouw eigen website met JouwWeb