Interview door Margaretha van Medemblik

Gepubliceerd op 17 november 2020 om 11:48

Margaretha van Medemblik stelde me een aantal vragen over mijzelf en mijn boeken. Het interview lees je hier!

Hallo Rowan, vertel eens iets over jezelf.

Ik ben Rowan. Ik ben dertig jaar en woon inmiddels twintig jaar in Heerhugowaard op het platteland. Ik houd van het buitenleven en van wandelen met de hond. Ik ben graag in de natuur, maar zit ook graag met mijn neus in de boeken. Ik houd van leren, heb de ene na de andere opleiding gedaan en ben daar pas in januari van dit jaar mee gestopt om me toe te leggen op het schrijven. Het blijft interessant om me te verdiepen en te ontwikkelen.

Wat heb je allemaal gedaan tot nu toe?

Ik ben begonnen in de filmindustrie, waar ik figuranten begeleidde op de set tijdens de opnames van Michiel de Ruyter. Daarna heb ik als assistent officemanager gewerkt bij een andere filmproductiebedrijf. Helaas kon ik daar geen vaste baan krijgen en die had ik wel nodig om mijn studie natuurgeneeskunde te bekostigen. Daarom ben ik op zoek gegaan naar ander werk en belandde bij PALLAS, de organisatie die zich inzet om de nieuwe kernreactor in Petten te bouwen.

Botste je werk niet met de opleiding die je deed?

Nee, daar had ik geen last van. Ik vond het allebei interessant. In principe hebben beide te maken met geneeskunde, want door middel van de reactor worden medische isotopen gemaakt voor de diagnose van bijvoorbeeld hart- en vaatziekten en voor therapeutische toepassingen. Ik begon er als secretaresse en ben nu communicatieadviseur.

Heb je iets met de opleiding Natuurgeneeskunde gedaan?

Na vier jaar heel veel kennis te hebben vergaard, realiseerde ik me dat het therapeutschap niet bij me paste en daar werd ik juist voor opgeleid. Eigenlijk wilde ik alleen maar schrijven en zo ben ik in contact gekomen met Elly en bij SchrijveninHoorn terechtgekomen. Ik vind het echt heel erg leuk. Eens in de zes weken komen we bij elkaar. We zijn met zes schrijvers en redigeren elkaars werk, dat is heel erg leerzaam.

Wij kennen elkaar van SchrijveninHoorn en ik heb jouw boek al in een vroeg stadium mogen lezen. Je vertelde dat je er al heel lang mee bezig bent?

Ja, ik begon op mijn achttiende. Eerst met een moordmysterie waarin ik een locatie bedacht die ik zo mooi vond dat ik hem in het vervolg ook wilde gebruiken. Ik ben gewoon gaan schrijven. Ik dacht niet speciaal aan een fantasyboek. Het gebeurde gewoon. Samantha speelt zowel in het moordmysterie als in “Aardling” de hoofdrol, maar die locatie die ik zo mooi vond heeft “Aardling” uiteindelijk niet gehaald. Die heb ik eruit geknipt.

Ben je op je achttiende begonnen met schrijven of op eerdere leeftijd?

Ik houd van lezen, dat deed ik altijd graag, ook op de lagere school. En daar begon het schrijven. Ik gebruikte een sprookje als “Hans en Grietje” en maakte er mijn verhaal van met andere hoofdpersonen. Vervolgens volgden er steeds meer korte verhalen die ik zelf helemaal bedacht. Hoe ouder ik werd, hoe langer ze werden.

Je hebt “Aardling” geschreven en het is echt een spannend boek. Komt er een vervolg?

Jazeker, het tweede deel heb ik bijna af.

Het tweede deel?

Ja, ik verwacht vier delen te schrijven. Een groot deel daarvan is al af, ik weet al hoe het hele avontuur in Charret-Lûd eindigt.

Dus als ik het goed begrijp, heb je vanaf je achttiende een enorm boek geschreven en dat in vier delen ondergebracht?

Ja, dat klopt.

Welnu, dat klinkt heel erg goed. Ik ben reuze benieuwd naar het vervolg. Hoe ervaar je het boek 10 Event?

Ik ervaar het als heel erg positief, ik vind het fijn om dit met tien andere schrijvers te doen. Elly begeleidt ons heel goed en we hebben een appgroep waarin alle belangrijke zaken gedeeld worden en waarin ze ons op de hoogte houdt van het proces. Zo hebben we de covers met elkaar gedeeld en kunnen we elkaar vragen stellen als we ergens niet uitkomen. Promotie, bijvoorbeeld, als je daar niet eerder mee te maken hebt gehad, kan het best lastig zijn. Het is fijn als andere schrijvers je daarbij kunnen helpen.

Had je inbreng bij het maken van de cover?

Jazeker, Elly vroeg me wat ik graag wilde en ik heb een aantal ideeën ingebracht. Ook stuurde ik een aantal covers in die ik mooi vond om aan te geven in welke richting ik dacht. Toen de huidige cover in eerste versie af was, heb ik nog om een kleine aanpassing gevraagd en die is door Elly meegenomen.

Kijk je uit naar de Boek 10?

Ja, ik heb er superveel zin in, maar vind het ook erg spannend. Gelukkig sta ik er niet alleen voor op de 28e.

Rowan, ik wil je bedanken voor dit interview en wens je heel veel succes met het schrijven van de andere delen. We spreken elkaar vast op 28 november.

Maak jouw eigen website met JouwWeb